Fábiáncsics Gábor

A lovassportba egészen fiatal gyermek korában szeretett bele. Több mint 25 éves lovas múlttal a háta mögött, 3 korosztályos Eb-szereplés, középiskolás-, főiskolás országos bajnok, csapatban többszörös felnőtt magyar bajnok. 1995-ben Babenhausenben a junior korosztályban felállította a sokáig legjobb magyar eredményt tizenkilencedik helyezésével, melyet 2018-ig nem sikerült senkinek túlszárnyalnia. Végigjárta az összes lehetséges Kelet- Európai Világkupát, CSIO-t, szinte mindegyik nagy versenyen megjelent. Fiatal kora ellenére komoly üzletember, 2011 óta a Nemzeti Lovarda igazgatója.

A kezdetek
A családban senki nem lovagolt, egy mérnök és egy közgazdász gyermekeként látta meg a napvilágot. A lovak iránti vonzódása már gyermekkorában kialakult, és ma már bátran mondhatja, hogy az egész életét végigkíséri. A nagypapája vitte el először a lovardába, és már az első alkalom után tudta, hogy ez egy életre szóló kötődés lesz. Kilenc éves korában kezdett el lovagolni a Tattersallban, az akkori gyermek lovas szakosztályban, az OSC-ben. Ez kifejezetten a korabelieknek volt meghirdetve, az akkori vezető edző Fülepi Károly volt.

3 évig lovagolt a „Tatiban”, utána Csömörre ment Ákos Ajtonyhoz tovább képezni magát, majd 15 évesen visszatért a Nemzeti Lovardába és a Budapesti Lovas Klub igazolt versenyzője és egyben Stelczer Viktor tanítványa lett. 16 éves kora óta tudatosan készült erre a pályára. Ugyan közgazdasági szakközépiskolában érettségizett, de a TF-re ment tovább, ahol lovas szakedzői diplomát szerzett. 19 éves korában már a lovaglásból élt.

Eredményei
Indult általános iskolás bajnokságon, volt közép- és főiskolás bajnok, érmes ifi és junior oszágos bajnok a BLK színeiben. 15 évesen már saját lova volt, ennek ellenére a komolyabb eredményeit az állami lovakon érte el. 19 évesen Erdélyi Gyula sportistállójához csatlakozott, így lett a Ceglédi Lovasklub igazolt versenyzője. Gyula lovast keresett a saját tulajdonú lovaira, Sári Viktornak köszönhetően kerülhetett oda. ez mára több, mint 20 éves munka és baráti kapcsolattá alakult, jelenleg is az Ő illetve a saját tulajdonú lovakat lovagolja.

Merán 19 éves korában került hozzá és eddigi sportpályafutsának a legjobb lova volt. 1995-től 2001-ig, (sportpályafutása befejezéséig) 3 Junior Európa-bajnokságon vehetett részt vele. 6 évig versenyzett Meránnal, aki számos nemzetek díja, nagydíj helyezéshez segítette hozzá és haláláig élvezhette Fábiáncsics Gábor szerető, féltő gondoskodását.

Korosztályos országos bajnokságokon, mind egyéni, mind csapat szinten sikerült a dobogó legfelső fokára állnia, többször volt felnőtt magyar bajnok, csapatban. Amire igazán büszke lehet, az Babenhausenben, az 1995- ös junior Eb-egyéni 19-dik helyezése, illetve ugyanitt az első napi számon elért győzelem.

A jelen
2000-ben sikerült megvásárolnia a családja támogatásával a Lázár testvérek akkori lovardáját Budapesten a XVll. kerületben. A múltjával nem szakított teljesen, így Erdélyi Gyulával a mai napig megvan a munkakapcsolat, de saját istállóval, saját lovakkal, tanítványokkal dolgozik immáron 21 éve.

Mióta a Nemzeti Lovarda igazgatója nincs annyi ideje a tanítványokra, de korábban a pónis gyerekektől egészen a válogatott korosztályos lovasokig, általános iskolástól a felnőtt korosztályig edzettek a kezei alatt. Korosztályos versenyeken nagyon szépen szerepeltek a tanítványai, számos egyéni érmes helyezést értek el az országos bajnokságokon. Egyik tanítványának sikerült eljutnia az ifi EB-ig.

A tenyésztés
Gábor mének iránti rajongása vezetett oda, hogy 2018-ban megalakítottuk a Fábiáncsics Ménállomást, ahol minőségi, kiváló pedigrével és saját teljesítménnyel rendelkező fedezőméneket kínálunk az igényes tenyésztők számára. A lovassport utóbbi éveinek tendenciája, hogy a top lovak árai rendkívüli magasságokba szöknek. A minőségi lótenyésztés viszont lehetőséget ad a kezünkbe arra, hogy a jövő bajnokai akár Magyarországon láthassák meg a napvilágot.

Ezt a célt szem előtt tartva a Fábiáncsics Horses állományát olyan kiváló vérvonalú tenyészkancákkal bővítettük, melyek mindegyikének saját sportteljesítménye is van minimum 140 centiméteres magasságig. 2019-ben első saját tenyésztésű csikóink is megszülettek. Reméljük, hogy néhány éven belül nekik szól majd a taps a díjugrató pályákon.

A Nemzeti Lovarda
2011. január óta a Nemzeti Lovarda igazgatója, Dr. Paár Béla kérte fel a feladatra, aki a Nemzeti Lovardáért Alapítvány Alapító kurátora volt. Először ideiglenesen, 3 hónapig látta el ezt a posztot, majd később véglegesítették. Egy szép és nemes feladat, hogy a Nemzeti Lovarda Budapest szívében talpon maradjon, és jól működjön. Az akkoriban az országban áttörő újításként elkészült négyévszakos pálya lehetővé tette, hogy nagy létszámú, színvonalas, a lovasok megelégedésére szolgáló versenyek kerüljenek megrendezésre. Az egyik ilyen kiemelkedő nemzetközi verseny, a budapesti CSIO 2016-ban ünnepelte az 5 éves jubileumát, ezzel is igazolva a lovaspálya nemzetközi színvonalát. Évről évre a díjugrató sport nemzetközi sztárjai jönnek el hazánkba és elismerően nyilatkoznak a Nemzeti Lovardában megrendezett versenyekről.

A feladatok
A tattersalli feladatok ellátásában nélkülözhetetlen segítsége Gasser Gábor, a telep vezetője, aki ugyanolyan elhivatottan a szívén viseli a Nemzeti Lovarda életben maradását, mint ő maga.

A sportélet
Jelenleg a sporttevékenysége kissé háttérbe szorul, de ebből a sportból nem lehet kiöregedni. A visszatérés lehetőségét megteremti magának azzal, hogy folyamatosan foglalkozik ígéretes fiatal lovak menedzselésével, így reméli, hogy folyamatosan jön az utánpótlás és újra aktív résztvevője lehet a nagydíjas versenyszámoknak is.

A Fábiáncsics Birtok
A főváros repülőterének közvetlen térségében megszámlálhatatlanul sok lovas létesítmény működik. Ezek egyike a Fábiáncsics birtok. A lovardát 2000-ben vásárolta a Lázár testvérektől, mely a XVII. kerületben található, közel a városközponthoz mégis nyugodt, családias vidéki környezetben. A lovardában a boxok mellett öltöző (tisztálkodási lehetőséggel), klubhelyiség, három gazdasági épület valamint egy iroda is található a területen, emellett hat lovas jártatógép és három nagy alapterületű karám segíti a munkát.

Az egész bázis sportlovak kiképzésére specializálódott, és professzionális versenyistállóként üzemel. Csodálatos több kilométernyi tereplovaglási lehetőség is van, ahol a lovak kiszellőztethetik a fejüket és egy kicsit szabadabban kikapcsolódva végezhetik el a napi mozgásukat. Folyamatos állatorvosi felügyelet, a legjobb minőségű alom és takarmány áll a lovak rendelkezésére.

Igaz a régebbi szabadtéri pálya elérése némi sétát igényelt. Folyamatosan keresték a bővítés lehetőségeit, mely 2016-ban sikerült. Közvetlen szomszédságukban több kisebb terület megvásárlásával és egyesítésével adottá vált a fejlődés alapja. A Nemzeti Lovardában már korábban kifejlesztett és beváltnak mondható lovaspálya mintájára elkészült a területen belül egy “négyévszakos” lovaspálya. Az istállók száma további 18 box-szal bővült. Új pálya, új istálló,  új karámok, futószárazó hely, belső útrendszer, de még nincs vége, hiszen zabsiló, napelemek is épülnek még a jövőben. Ezen túlmenően a szükséges helyeken új kerítések, tereprendezés, növényültetés igazolják, hogy a tulajdonosok modern, jól működő lovardát kívánnak itt hosszú távon üzemeltetni!

Látogasson el hozzánk Ön is, hogy találkozhasson ezzel a különleges világgal!

Start typing and press Enter to search