Tenyésztők Hétvégéje 2018

Rendkívül népes és rendkívül erős mezőnyt hozott az MSLT Tenyésztők Hétvégéje 2018-ban. A bemutatott 33 ménjelölt közül a kiváló származású Kanaan nyilvános fedeztetési engedélyt kapott. A fiatal mének szemléjén 33 ménjelölt került elbírálásra, 24 eladó lovat és 12 idősebb, már fedeztetési engedéllyel rendelkező mént pedig bemutató jelleggel tekinthettek meg a jelenlévő tenyésztők és érdeklődők. A bíráló bizottságot Harm Thormahlen, Bazsó Gergely, Faluhelyi Tibor és Pataki Gergely alkották.

KANAAN Fotó: Hajdú Kriszta

KANAAN Fotó: Hajdú Kriszta

A bírók döntése alapján a 33 jelöltből 11 kapott nyilvános fedeztetési engedélyt, köztük a 2013-as születésű KANAAN is. Az oldenburgi fajtájú sárga mén apja, Kannan 8 egymást követő évben volt a mének ranglistájának top 10 helyezettje között. 2014-ben a világ legjobb fedezőménje, 2015-ben csupán néhány ponttal maradt le az első helyről és az előkelő második helyen zárt a fedezőmének világranglistáján. Kannan igazán jól örökíti az erejét, finom puha száját és kiváló vágtáját. Eredményei közt szerepel a 2005-ös francia bajnoki cím, számos világkupa és nemzetek díja győzelem. Kiváló örökítő képességét leszármazottjai eredményei igazolják (Toupie de la Roque, Symphonie des Biches, Quabri de l’Isl, Molly Malone…) Anyai oldalon Sandro Boy, Chacco-Blue, Calvaro és Quick Star garantálja a kiváló géneket. Kanaan 2018 tavaszától várja a kancák jelentkezését és készséggel áll a tenyésztők rendelkezésére.

ARISTO DES LUTHIERS Fotó: Hajdú Kriszta

Méneink közt bemutattuk a hétvégén ARISTO DES LUTHIERS-t is, aki parádés származásával a tenyésztők nagy kedvence volt 2017-ben és reményeink szerint ez idén sem változik. Apai oldalon Diamant de Semilly garantálja az extra ugróképességet. Diamant de Semilly 2015-ben és 2016-ban a világ legjobb fedezőménje WBFSH rangsorolása szerint. A mén lenyűgöző rendszerességgel örökíti térölelő nagyszerű vágtáját, kiváló egyensúlyát és együttműködő készségét. Anyai oldalon Kannan biztosítja a kiváló teljesítményt. Érdemes kiemelni a kancák fontosságát is: anyja, Signora és nagyanyja, Sophie du Chateau is versenyzett 145 cm magasságig és számos csikójuk versenyzik jelenleg is díjugratásban. Többek közt a legendás Itot du Chateau, aki testvére Aristo anyjának, Signora-nak.

LICAN Fotó: Tokodi Tícia

LICAN, a 2012-ben született elegáns felépítésű, modern típusú holsteini mén is felvonult a Tenyésztők Hétvégéjén a Nemzeti Lovardában. Megnyerő küllemének, extra ugróstílusának és ugróképességének köszönhetően 2016-ban az MSLT által szervezett ménszemlén elnyerte a Reserve Champion címet. Apja, Legolas egy impozáns megjelenésű holsteini mén. Apai nagyapja, Lordanos kiváló lovagolhatóságáról híresült el, melyet nagyszerűen örökített. Anyai oldalon a kiváló ugróképességet örökítő Quinar található meg, akit fiatalon Jos Lansink lovagolt. Több leszármazottja versenyzik jelenleg is nagydíj szinten ( például Quadrigo, Qeensland, Quintender, Quinara, Quick Nick).

CINNAMON Fotó: Hajdú Kriszta

Egyik kedvencünk CINNAMON, egy stabil idegrendszerű, kiváló képességeket mutató fedezőmén. Eredményesen versenyez hazai és nemzetközi díjugrató versenyszámokban. Hatévesen a fedettpályás korosztályos döntő és a tenyészverseny második helyezettje, a Fiatal Lovak Világbajnokságának résztvevője Lanakenben. 2013-ban a budapesti CSIO-W fiatal lovak versenyszámának döntőjében a harmadik helyezést érte el. 2015-től 150 cm-es pályákon teljesít. Apja, Chacco Blue már fiatalon bizonyította nagyszerű képességeit a Bundeschampionaton és a Fiatal Lovak Világbajnokságán is. Ezen kívül több mint harmincszor győzedelmeskedett fiatal lovak számára rendezett versenyszámokban, később pedig nemzetközi nagydíjak győztese és helyezettje volt. A mén anyai ágán több kiváló kanca is megtalálható. Anyja, Contara és anyai nagyanyja, Godahra II is sikeresen versenyeztek 150-160 centiméteres magasságig. Chacco Blue apja, Chambertin több nemzetközi szinten eredményes utóddal is büszkélkedhet, egyikük az olimpiai csapat aranyérmes Cedric. Cinnamon pedigréjében az anyai oldalon megtalálható a kétszeres olimpikon Carthago Z, aki számtalan kiváló utódot adott – közéjük tartozik Mylord Carthago, Cash és Cha Cha Z is. A mén anyai nagyanyja, Quicosse után szinte kizárólag M és S kategóriában, illetve nemzetközi nagydíj szinten versenyző utódok születtek. A kanca apja a WBFSH legjobb ugróörökítőinek ranglistáján jelenleg harmadik helyen álló Quick Star, akinek többek között az utóbbi évek egyik szupersztárját, Big Star-t is köszönhetjük.

STAR Fotó: Hajdú Kriszta

STAR Fotó: www.equimins.hu

És ha már a sztároknál tartunk, szeretnénk bemutatni újdonsült fedezőménünket, STAR-t. A 2014-es születésű hannoveri fajtájú mén megjelenése impozáns és kiváló ugróképességgel rendelkezik. Apai oldalon Stakko, apai nagyapja az a Stakkato, mely 1998-ban a Bundeschampionat-on szenzációnak számító 9.9 stíluspontot kapott a bíróktól (csupán azért nem kapott 10 pontot, mert a nyelve kissé látszódott az ugrások közben). Pár évvel később az élsportban is megmutatta magát, német bajnokságot nyert Eva Bitterrel a nyergében és számos alkalommal volt a német válogatott tagja. Anyjai nagyapja Caspar, aki Eurocommerce Berlin néven versenyzett Gerco Schröderrel a nyergében. Berlin nyert a Világjátékokon és Európa-bajnokságon is csapat aranyat szerzett lovasával. Számos nagydíj győzelem fűződik nevükhöz. Reméljük, hogy a név kötelez és hamarosan mi is egy kis ugróbajnokot üdvözölhetünk csapatunkban. A fenti összeállítással szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a fedeztetési szezon előtt a tenyésztőknek.

Ha bármilyen kérdése merülne fel, állunk szíves rendelkezésére az alábbi elérhetőségek bármelyikén:
www.fabiancsicshorses.com
fabiancsicsg@freemail.hu
Tel.: 00 36 30 966 0845

Start typing and press Enter to search